Drömfärden

img

Published 2023-09-17 06:00

Tzeitel bjuder in till en musikalisk drömfärd, till platser som kanske finns på riktigt eller som lever i vårt inre, där tiden är nu, men också då.

Den här skivan drömdes fram innan pandemin krökte tid och rum på ett oförglömligt vis. Åren blev långa, men tycktes samtidigt passera på bara någon sekund.

Klezmermusiken har levt genom många eror. Den har förts vidare från en generation till nästa och sedan följt med strömmen av judar som flytt från sina hem i samband med pogromer, krig och förtryck, för att därefter spridas över stora delar av världen. Musiken bär för alltid på berättelserna från de människor som traderat den genom tiderna, och det är en process som aldrig stannar av. Vi vill fira denna tidlöshet genom att addera våra egna berättelser till myllret. I mötet mellan nu och då skapas något verkligt universellt där människan står i centrum.

Det handlar om livet, med alla dess med- och motgångar, sorg, glädje, fest, längtan, nostalgi.

På färden besöker vi olika platser. Platser vi längtar till eller bort ifrån. Platser vi lämnar för att kanske aldrig återse igen. De verkliga platserna, men också dem vi reser till i tanken.

"Drömfärden" är Tzeitels 4:e skiva och består av ungefär lika delar traditionella låtar som egenkomponerad musik, allt arrangerat av gruppens medlemmar. Det egna materialet utgår ifrån klezmerns tonspråk och känsla, men hämtar också inspiration från andra håll.

Trion Tzeitel föddes ur tre musikers gemensamma längtan att få gräva djupare och förlora sig i klezmermusikens fantastiska myller av melodier, rytmer, klanger och storslagna känslor.

I över ett decennium har gruppen utforskat klezmern och dess gränsmarker och hittat en egen unik vrå av detta vida musiklandskap, där traditionella låtar får existera sida vid sida med nya skapelser.

Med åren har Tzeitel etablerat sig som en av Sveriges främsta klezmergrupper, med hundratals
stämningsfulla konserter på svenska och nordiska scener. Med sin starka scennärvaro och personliga tilltal fångar de varje publik.

Bland influenserna kan nämnas Kroke, Crakow Klezmer Band, John Zorn & Masada String Trio,
Alicia Svigals och Astor Piazzolla.

More about Tzeitel