a b c d e f g h i j k
l m n o p q r s t u-z

Tzeitel

ENGLISH :

Tzeitel is a Swedish trio, born of its members collective desire to immerse themselves more and more deeply in klezmer music with its fantastic abundance of tunes, rhythms, sounds and powerful emotions.

The group has spent more than 15 years exploring klezmer and its borderlands, and they have found a
unique place of their own in this broad musical landscape, in which traditional tunes rub shoulders
with newly created music.

Over the years Tzeitel has established itself as one of the foremost klezmer groups in Sweden, giving
hundreds of concerts in Scandinavia. Their magnetic stage presence and personal contact with their
audience leave nobody unmoved.

Among those who have inspired them are, Kroke, Crakow Klezmer Band, John Zorn & Masada String Trio, Alicia Svigals, Astor Piazzolla.

SVENSKA :

Tzeitel bjuder in till en musikalisk drömfärd, till platser som kanske finns på riktigt eller som lever i vårt inre, där tiden är nu, men också då.

Den här skivan drömdes fram innan pandemin krökte tid och rum på ett oförglömligt vis. Åren blev långa, men tycktes samtidigt passera på bara någon sekund.

Klezmermusiken har levt genom många eror. Den har förts vidare från en generation till nästa och sedan följt med strömmen av judar som flytt från sina hem i samband med pogromer, krig och förtryck, för att därefter spridas över stora delar av världen. Musiken bär för alltid på berättelserna från de människor som traderat den genom tiderna, och det är en process som aldrig stannar av. Vi vill fira denna tidlöshet genom att addera våra egna berättelser till myllret. I mötet mellan nu och då skapas något verkligt universellt där människan står i centrum.

Det handlar om livet, med alla dess med- och motgångar, sorg, glädje, fest, längtan, nostalgi.

På färden besöker vi olika platser. Platser vi längtar till eller bort ifrån. Platser vi lämnar för att kanske aldrig återse igen. De verkliga platserna, men också dem vi reser till i tanken.

"Drömfärden" är Tzeitels 4:e skiva och består av ungefär lika delar traditionella låtar som egenkomponerad musik, allt arrangerat av gruppens medlemmar. Det egna materialet utgår ifrån klezmerns tonspråk och känsla, men hämtar också inspiration från andra håll.

Trion Tzeitel föddes ur tre musikers gemensamma längtan att få gräva djupare och förlora sig i klezmermusikens fantastiska myller av melodier, rytmer, klanger och storslagna känslor.

I över ett decennium har gruppen utforskat klezmern och dess gränsmarker och hittat en egen unik vrå av detta vida musiklandskap, där traditionella låtar får existera sida vid sida med nya skapelser.

Med åren har Tzeitel etablerat sig som en av Sveriges främsta klezmergrupper, med hundratals stämningsfulla konserter på svenska och nordiska scener. Med sin starka scennärvaro och personliga tilltal fångar de varje publik.

Bland influenserna kan nämnas Kroke, Crakow Klezmer Band, John Zorn & Masada String Trio, Alicia Svigals och Astor Piazzolla.

Visit Tzeitel's website
tzeitel.se/
Visit Tzeitel's record label
barrackasrecords.se/