Dom Som Aldrig Ger Upp

img

Published 2022-05-12 06:00

Den 20:e maj, 2022, släpps så äntligen hyllningsskivan till Magnus Lindberg med ett pärlband av svenska artister.

Dagen innan Magnus Lindberg skulle ha fyllt 70 år släpps äntligen "Dom Som Aldrig Ger Upp : En Hyllning Till Magnus Lindberg", där hans rika låtskatt tolkas av bland andra Lars Winnerbäck, Peter LeMarc, Sophie Zelmani, Mauro Scocco, Louise Hoffsten, Plura och Staffan Hellstrand.

Magnus Lindberg växte upp på en bondgård i Näshulta, Sörmland, med stort intresse för musik och idrott, och var i sin ungdom svensk juniormästare i kanot. Som 20-åring begav han sig till Stockholm och inledde den musikkarriär som kom att sträcka sig över nästan fem decennier. Han började som trubadur tillsammans med Gunnar Ekman under namnet Vi Två, och blev sedan medlem i bandet Landslaget. Efter Landslagets medverkan i Schlagerfestivalen valde Magnus Lindberg en annan musikalisk väg.

Hans enda riktiga kommersiella framgång kom som medlem i bandet Grymlings på 90-talet, men lyckades som rockpoet bygga upp en trogen fanskara genom att vara genuin och sann i sitt konstnärskap. Många av texterna på hans 14 soloalbum vittnar om en låtskrivare som aldrig väjer för svåra ämnen. Magnus Lindbergs förmåga att också tolka andras texter märks tydligt på albumet "Vita Lögner + Svarta Ballader", där han tillsammans med vännen Basse Wickman lyfte en brokig visskatt till en ny publik. Magnus Lindberg avled den 26:e februari 2019 efter en kort tids sjukdom.

Vid Magnus Lindbergs dödsbädd lovade hans A&R, mångårige producent och vän Kjell Andersson att göra allt i sin makt för att fortsätta sprida Magnus musik. Genom Kjells försorg har ett stort antal av Sveriges mest välrenommerade artister och musiker medverkat och generöst bidragit till projektet.

Tack vare en lyckad crowdfundingkampanj initierad av Magnus och Larissa Lindbergs vän Ulf Nyström kommer hyllningsalbumet att ges ut dagen före vad som skulle ha blivit Magnus 70-årsdag. 16 unika inspelningar och två klassiska tolkningar ger nya lyssnare en fin introduktion och de trogna fansen ytterligare en dimension av rockpoeten Magnus Lindberg. Albumet är producerat av Kjell Andersson och sammanställt i samarbete med Dan Hylander, Basse Wickman och Larissa Aggerborg Lindberg. Hyllningsskivan är fint formgiven av Kjell Andersson och Pär Wickholm, och ges ut av Smilodon med fysisk och digital distribution genom Border Music.

Låtlista och medverkande artister :

01. Mauro Scocco – Ljusterö
02. Basse Wickman – Från En Mörk, Mörk Himmel
03. Sophie Zelmani – Då Tänker Jag Lite På Dig
04. Lars Winnerbäck – Månsken Peggie
05. Plura – Ingen Ska Få Se Mig När Jag Går
06. Lindbom, Bark & Niklasson – Hårda År
07. Peter LeMarc – Dom Som Aldrig Ger Upp
08. Basse Wickman – I En Hand
09. Dan Hylander & RMB – Sanningen
10. Louise Hoffsten – Jag Har Aldrig Varit I Memphis
11. Toni Holgersson – Ser Du
12. Cecilia Thorngren & Carla Jonsson – När Sekunderna Försvinner
13. Anna Stadling & Idde Schultz – Då Känns Det Lite Lugnare
14. Anne-Lie Rydé – Ljudet Av Oss Två
15. Staffan Hellstrand – Tårar Över City
16. Eric Palmqwist – I Aska
17. Dan Hylander, Basse Wickman & Mauro Scocco + RMB – Sista Versen Kvar
18. Lars Winnerbäck – Röda Läppar (live)

Magnus Lindbergs 70-årsdag firas den 21:a maj med en hyllningskväll på Skottvångs Grufva utanför Mariefred med bland andra Sophie Zelmani, Toni Holgersson, Anna Stadling, Cecilia Thorngren, Eric Palmqwist och MahRoot.

More about Magnus Lindberg