All The Snow You Get

img

Published 2023-12-01 06:00

För första gången sedan Bob Dylan dansade runt granen iklädd en tomteluva och samtidigt mimade till "Must Be Santa" erbjuds i år möjligheten att fly det slätstrukna, det väntade.

Under namnet "This Is All The Snow You Get" har Ella Ruth Institutet kurerat en julskiva, symboliskt utrustad med 24 spår. Med en stilistisk spännvidd från ambient, indie och pop, via country, vidare till ren och skär rock'n'roll, är albumet inte minst en uppvisning i musikalisk bredd. Men också en demonstration av hur julmusik kan, och kanske bör, låta.

Representerade finns, bland många andra, artister som Pelle och Sole Ossler i unikt samarbete, Rebecka Sandberg, H. Self, Svart Smultron, EP's Trailerpark och, för första gången sedan 2001, The Thousand Dollar Playboys.

Redan nu finns de första två singlarna ute i form av "Nu Är Det Jul Igen (Så Fly För Ditt Liv)", signerad Rebecka Sandberg och "Let It Snow", en mangelrockande tolkning av bästa sort från Flykten.

Självfallet bör inte Ella Ruth Institutet ta åt sig all ära, uppdraget har i stort inneburit att kurera skivan och se till att den kommer att finnas tillgänglig för allmän lyssning. Det stora arbetet har gjorts av de artister som har ställt upp med sin musikaliska begåvning och sin tid för att bidra med 24 alternativ till julens vanligtvis odrägligt lättsmälta soundtrack, och genom detta bidragit till att möjliggöra en bättre musikalisk upplevelse under årets mörka månader. Att merparten av materialet dessutom är skrivet exklusivt till denna utgivning är, i brist på bättre beskrivning, ett julmirakel utfört av hårt kämpande musiker.

Fram till och med den 13:e december kommer en handfull av singlar att släppas, vilka alla leder fram till julens höjdpunkt, fysisk dubbel CD och digital release av "This Is All The Snow You Get". Luciadagen till ära firas släppet med en releasekonsert på Reimersholme hotell, där akter som Daniel Hollow, Svart Smultron, EP's Trailer Park, Flykten och Lars Bygdén med flera kommer att stå på scen.

Redan imorgon, lördagen den 2:e december, finns möjlighet att lägga beslag på årets främsta julskiva, då bland andra Rebecka Sandberg kommer att spela live på Pet Sounds i Stockholm, butiken som av en händelse råkar vara Ella Ruth Institutets betrodda återförsäljare av "This Is All The Snow You Get". Passa på att lägga vantarna på vad som, 28 år efter den officiella utmärkelsen av Svensk Handel, än en gång är årets julklapp, CD-skivan.